Coronatijden, speciale tijden, laat het vooral geen verloren tijden zijn.

Kunnen we angst en controle overstijgen en plaatsmaken voor een breder bewustzijn?

 

“Ik wil de impact en serieusheid van Corona, niet onderschatten.
Mensen die ermee geconfronteerd worden, zijn er soms écht slecht aan toe…
Er is heel wat individueel leed, dus elkaar beschermen vind ik dan ook heel belangrijk.”

 

Coronatijden, transformatietijden? Heel speciale tijden zijn het in elk geval. Ineens gaat alles anders. En kán het ook anders. Het pendelen maakt plaats voor telewerk. In plaats van de ‘ratrace’ naar hobby’s en sociale activiteiten allerhande, plooien we verplicht terug op onze gezinnen. Onze zorgsector krijgt plots een heldenstatus. En de wereld lijkt opeens niet meer zo ‘maakbaar’ als we dachten. Sommigen tellen af om terug hun oude leven in te duiken. Echt…? Ons oude leven? Waren we met z’n allen dan zo goed bezig? Wat mij betreft mag het nog even duren, deze coronatijden. Nog even. Om echte verandering te creëren, want verandering is nodig als je het mij vraagt. En in afwachting kijk ik uit en bereid ik me voor!  Ik kijk uit naar het nieuwe bewustzijn dat dit beestje ons brengt. Ik bereid me voor om jullie vanuit People Coach nog beter te begeleiden op de weg naar een breder bewustzijn. Want daarover gaat het bij mij: bewust zijn, bewust leven, bewust werken. Hopelijk tot binnenkort!

Coronatijden… Transformatietijden? … Wie had dat een half jaar geleden gedacht buiten een zonderlinge voorspeller die sprak over een pestplaag die de mensheid in 2020 zou vernietigen? Een zonderlinge voorspeller ben ik – gelukkig – niet. Maar dat er iets moest veranderen aan onze levensstijl was me al langer duidelijk.

Onze focus lag wel erg op materiële welstand, luxe. Op een riante bankrekening, graag met wat aandelen erbij als het kan. Maar hoe is het gesteld met onze innerlijke welstand en onze emotionele luxe? Hoeveel tijd en ruimte spenderen we met onze geliefden? Neen, niet de vluchtige kus ’s ochtends bij het ontbijt, of ’s avonds op weg naar een hobby. Of het moment van samen in de zetel weer een nieuwe tv-serie kijkend. Niets mis mee op zich, zolang het geen vlucht is van het echte leven.

 

“Desondanks kijk ik bij al het negatieve dat ons overkomt ook breder, naar wat het ons positief brengt…
En als ik vanop een afstand kijk, denk ik: misschien hebben we het – binnen een groter plaatje – wel nodig om
STILGEZET te worden, met de eindigheid van het leven te worden geconfronteerd
en écht na te denken over wat de impact van ons bestaan is/was op de wereld en op onszelf.”

 

Ik bedoel hoeveel kwalitatieve tijd spenderen we echt met elkaar? Hoeveel diepgaande gesprekken voeren we over wat ons bezighoudt, waar we wakker van liggen, wat onze mooiste dromen zijn? Nee, niet over wat we willen doen als we met pensioen gaan, maar dromen, visies over onszelf, onze naasten of zelfs over onze wereld en maatschappij. Weet jij wat de belangrijkste waarden zijn van je partner, je vrienden en je kinderen? Ken je die van jezelf eigenlijk wel?

Dát is de vorm van kwalitatieve aandacht die ik bedoel. Wat heeft dat te maken met het coronavirus? Tja, wat denk je zelf?

Mensen ‘struggelen’, worden angstig, lastig, kwaad, ongedurig. Mensen gaan hamsteren of lock-down feestjes houden. Anderen hebben daar een mening over. Hopelijk duurt het niet te lang. Hopelijk kunnen we snel ons normale leventje weer oppakken. Echt? Ons normale leventje? Wil je dat echt terug oppakken? Want volgens mij creëerden we samen een wereld voor onze kinderen waarin we zelf eigenlijk niet wilden leven.

Wat mij betreft mag deze Coronatijd daarom lang genoeg duren. Laat het virus ons maar eens grondig met de neus op de feiten duwen. Want wij – en ja, ik hoor daar ook bij – als Westerse mensen, hebben dat nodig. Nodig om te beseffen dat het anders kan. Nodig om te beseffen dat diegenen die we al decennia met de voeten treden, nu de mensen zijn die we het hardst nodig hebben om ons te verzorgen en ons kostbare leventje te redden. Nodig om te beseffen dat we bewuster met onze planeet en z’n grondstoffen moeten omgaan. Nodig om te beseffen dat we niet alles onder controle hebben. Nodig om bewuster met onszelf, ons leven en onze medemens om te gaan. Nodig om te beseffen dat het niet ‘ieder voor zich is en God voor ons allen’, maar wij samen of anders niet.

Nodig om… ‘verantwoordelijkheid’ op te nemen. Verantwoordelijkheid om besmetting te vermijden, maar ook om het spook in ons hoofd en in de hoofden van anderen niet groter te maken dan het is. Om de angst en hysterie niet te doen groeien, maar om in vertrouwen te blijven en gewoon verder te leven met de nodige voorzorgsmaatregelen.

 

“Als het Corona-virus ons mensen helpt nadenken over wat belangrijk is,
mag het voor mij nog even duren.
Nieuwe gewoontes creëren gaat niet over één nacht ijs.
Het heeft tijd nodig, dus … laat ons die nu dan ook maar nemen.”

 

We hebben geen controle over dit beestje. Zoals we geen controle hebben over leven en dood. Opeens worden we met zijn allen terug met de voeten op de grond gezet. Nederigheid is wat dit beestje ons leert. Leef met wat er is, hier en nu, en wees blij met wat er komt. Laat deze coronatijd geen verloren tijd zijn. Haal er iets positiefs uit, voor jezelf, voor je naasten, voor ieder van ons!

 

Welke NIEUWE inzichten heeft Corona mij gegeven? 

1) Ik wil minder streng zijn naar mezelf toe wat betreft mijn persoonlijke groei
en meer genieten, genieten, genieten van de kleine dingen van het leven…
De lessen zullen tussentijds wel komen.

2) Ik ben ontdaan van de laatste korreltjes hoop rond ‘de controle’
of ‘de maakbaarheid van het leven’. Het is 100% ‘go with the flow’.
Wat je wel kan doen is zo goed of gepast mogelijk met elke nieuwe situatie omgaan.

3) De natuur is mijn grootste bondgenoot
om nog meer rust en bezinning in mijn dagdagelijks leven te brengen.

4) Na de corona-periode,
ga ik dan ook bewust Corona-dagen, weekends (misschien wel -weken) inlassen
en dus ook minder op voorhand afspreken met vrienden en familie, net om die rust te garanderen.

 

 

En… Welke NIEUWE inzichten heb jij al opgedaan tijdens deze periode?

 

 

Hoe kan People Coach je helpen?
Vind jij ook dat het tijd is om nog bewuster in het leven of het werk te staan?

Geef dan zeker een seintje! People Coach begeleidt al jaren mensen, teams een organisaties in hun zoektocht naar een bewuster leven. De kenmerkende menselijke, oprechte, persoonlijke en open aanpak van People Coach brengt in ‘no time’ inzichten naar boven rond jouw natuurlijk aanwezige talenten en de daaraan gekoppelde mogelijkheden. De juiste keuzes maken vanuit je eigenheid en je volle potentieel is dan een natuurlijk gevolg.